Polip
Polip, vücutta çeşitli organlarda oluşabilen, genellikle hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluşan küçük, çıkıntı şeklindeki kitlelerdir. Polipler genellikle bağırsaklar, rahim, burun, mide gibi iç organlarda bulunabilir. Bağırsaklardaki polipler genellikle en sık karşılaşılanlardır.
Kadınlarda jinekolojik sistemde vajinada, rahim ağzında ve rahimde izlenebilirler. Sıklıkla uterusta karşılaşılan polipler aynı zamanda endometrial polip olarak da adlandırılır. Bu polipler sıklıkla iyi huyludur nadiren kötü huylu veya prekanseröz (kansere dönüşebilen) olabilirler. Poliplerin kötü huylu olma riski %5’tir. Menapozal dönemdeyseniz veya anormal kanamalarınız var ise bu risk daha yüksektir.
Endometrial polipler çeşitli büyüklükte ve sayıca birden fazla sayıda olabilirler. Genellikle rutin jinekolojik kontrollerde tespit edilip hastada bir şikâyete yol açmazlar. Semptomatik olan poliplerde sıklıkla düzensiz adet döngüsü, menopozal dönemde kanama, kısırlık, iki adet arasında kanama veya lekelenme, yoğun ve uzun süren âdet kanamaları izlenir.
Polipler genellikle hormonlara özellikle de östrojene duyarlıdır. Östrojen varlığında büyüme eğilimindedirler. Obezite, perimenopoz veya menapoz, yüksek tansiyon, meme kanseri tedavisi için tamoksifen kullanıyor olmak, menapozda hormon replasman tedavisi almak endometrial poliplerde risk faktörüdür.
Tanıda ayrıntılı jinekolojik muayene önemlidir. Hastanın şikayetleri fikir verebilir, jnekolojik ultrason çoğu hastada tanı koydurucu olabilir. Bunların haricinde sonohisterografi, histeroskopi, endometrial küretaj, D&C (dilatasyon ve küretaj) kullanılabilir.
Tedavide hastanın yaşı, adet döngüsü, ailede kanser öyküsü, rahim kanseri için risk faktörinin varlığı ve şikayetleri yol göstericidir. Üreme çağında genç bir kadında rastlantısal izlenmiş, asemptomatik bir polipte doktorunuz yakın takip önerebilir. Bu süreçte şikayetlerin ortaya çıkması veya polipte hızlı bir büyüme olması halinde cerrahi önerebilir. Menapozal dönemde, anormal kanaması olanda, gebe kalma güçlüğü yaşayanda polibin çıkartılması önerilebilir. Polipler çıkartıldıktan sonra tekrar edebilir ancak nadiren.
Poliplerin cerrahi tedavisinde altın standart histeroskopik polipektomidir. Yani anestezi altında histeroskop denilen minimal invaziv bir alet ile rahim içerine girilir. Rahim içerisi sıvı ile şişirilerek tüm duvarların detaylı görünmesi sağlanır. İşlem esnasında tüm polipleri görebilir ve polipleri kökünden tam olarak kesip çıkartabilirsiniz. Böylece tekrarlama riskini de çok azaltmış olursunuz. D&C yan, küretaj ile de polip çıkartılabilir ancak görmeden yapılan bir işlem olması nedeniyle polibi tamamen çıkartamama ve tekrar etme ihtimaliniz daha yüksektir. Her iki işlem de sedasyon altında yapılabilir. İşlem sonrasında hastanede birkaç saat kalıp kontrolleriniz yapıldıktan sonra günlük yaşantınıza geri dönebilirsiniz. İki işlem sonrasında az miktarda ağrı olsa bile birkaç saat içerinde kaybolması beklenir.