Adet Düzensizliği Belirtileri ve Nedenleri Adet düzensizliği, bir kadının adet döngüsünün normalden sapmasıdır. Normal bir adet döngüsü genellikle 21 ila 35 gün arasında sürer ve âdet kanamasının 2 ila 7 gün sürmesi beklenir. Adet düzensizliği örnekleri: Ardışık 3 veya daha fazla âdet kanamasının olmaması 7 günden uzun süren kanama, Şiddetli ağrı, kramp, bulantı, kusma Normalden…
Aylık Üç Aylık İğneler Aylık Üç Aylık İğneler | Üç aylık korunma iğnesi kullanıldıktan sonra, adet döngüsü üzerinde çeşitli değişiklikler gözlemlenebilir. Bu değişiklikler, iğnenin içeriğinde bulunan hormonun vücut üzerindeki etkilerinden kaynaklanır. Bazı kullanıcılar, iğne sonrası adet döngülerinde düzensizlikler veya hafif kanamalar yaşayabilirler. İğnenin ilk birkaç ayında, vücut hormon dengesine alışmaya çalışırken düzensizlikler görülebilir. Bu süreçte,…
Bartholin Kisti Nedir? Bartholin kisti, Bartholin bezlerinin (vajinanın her iki yanında bulunan küçük bezler) tıkanması sonucu oluşan sıvı dolu bir kisttir. Bu bezler, vajinanın kayganlaşmasına ve cinsel ilişki sırasında rahatlık sağlamasına yardımcı olan salgılar üretirler. Ancak bazen bu bezlerin çıkış kanalları tıkanabilir, bu da bezde sıvı birikmesine neden olur. Bu birikim, zamanla bir kist oluşturabilir.…
Deri Altı İmplantların Koruyucu Etkisi Deri altı implantlar, birçok kişi için doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilir ve doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. Bu implantlar, deri altına yerleştirilen küçük, esnek çubuklardan oluşur ve vücuda progesteron türevi bir hormon salgılarlar. Deri altı implantların koruyucu etkisi hakkında daha fazla bilgi: Yüksek Etkililik: Deri altı implantlar, gebelik önlemede yüksek…
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında, genellikle fallop tüplerinde geliştiği bir durumu ifade eder. Bu durum, gebeliğin normal bir şekilde ilerlemesi için gerekli olan rahim içi koşulların dışında gerçekleştiği için, tüplerde gebeliğin gelişmesi için yeterli alan olmadığı için ilerleyen haftalarda tüplerin yırtılıp iç kanamaya yol açması gibi ciddi tıbbi komplikasyonlara neden…
En İyi Doğum Kontrol Yöntemi Hangisidir? Doğum kontrol yöntemleri, kişisel tercihlere ve yaşam tarzına bağlı olarak değişir. Örneğin, bazı insanlar hormonal yöntemleri tercih ederken, bazıları hormonal olmayan yöntemleri tercih eder. Hormonal Doğum Kontrol Yöntemleri: Bu yöntemler, hormonları kullanarak gebeliği önler. Doğum kontrol hapları, enjeksiyonlar ve hormonal implantlar gibi çeşitli formlarda gelirler. Hormonal doğum kontrol yöntemleri…
Düşük Yumurta Rezervi Nasıl Değerlendirilir, Anti-müllerian Hormon (AMH) Düşüklüğü Nedir? Düşük Yumurta Rezervi | Anti-Müllerian Hormon (AMH), kadınların yumurtalıklarındaki küçük foliküller tarafından üretilir ve kadınlarda yumurta rezervinin bir göstergesidir. AMH testi adet döngüsünün herhangi bir gününde yapılabilir. AMH değerinin 1 ng/mL üzerinde olması kişinin normal yumurta sayısına sahip olduğunu, bu değerden daha düşük olması yumurta…
Endometrioma Çikolata Kisti Nedir? Endometrioma Çikolata Kisti, kadın üreme sisteminde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Normalde rahim iç tabakasının bulunması gereken yerler dışında, vücudun başka bölgelerinde (genellikle pelvik bölgede yumurtalıklarda) büyüyen endometrium dokusunun oluşturduğu bir durumdur. Endometrium, her ay rahim iç tabakasını dökmek üzere hazırlanan ve döllenmiş bir yumurtayı kabul edecek şekilde kalınlaşan bir doku olarak…
Genital Siğil (Genital Kondilom, Kondiloma Akuminatum) Genital Siğil | Genital kondilomlar en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan hastalık türüdür. Genellikle cilt veya mukoza üzerinde görülen deri lezyonlarıdır. HPV (Human Papillomavirus) enfeksiyonu sonucu ortaya çıkarlar. Genital kondilomlar en sık HPV’nin 6 ve 11 tipleriyle ilişkilendirilir. Kondilomlar genital bölgede, özellikle de vajina, anüs ve çevresindeki ciltte görülme…
Histeroskopi Ameliyatı Histeroskopi, rahim içini gözlemlemek ve tedavi etmek için kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Genel olarak, histeroskopi bir cerrahi işlem olarak kabul edilir, ancak invaziv olmayan veya minimal invaziv histeroskopik teknikler de mevcuttur. Ameliyatın zorluğu, bir dizi faktöre bağlıdır: Rahim Durumu: Rahim yapısının ve durumunun karmaşıklığı, işlemini zorlaştırabilir. Örneğin, rahim içi yapılardaki anormal büyümeler veya…
HPV Aşısı HPV Aşısı | Günümüzde HPV (Human Papillomavirus) aşısı, genellikle ergenlik döneminde veya erken yetişkinlikte uygulanır ve cinsel aktivite öncesi yapılan aşılama en etkilisi olarak kabul edilir. Ancak, yetişkinlerde veya cinsel aktif kişilerde de HPV yaptırılabilir. 40 yaşında HPV aşısı düşünülürken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Öncelikle, kişinin daha önce hiç HPV olup…
İdrar Yolu Enfeksiyonları ve Vajinal Akıntılar İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) ve vajinal akıntılar, kadınların sık karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer alır. Bu durum, vücuttaki enfeksiyonların neden olduğu belirtilerle ilişkilidir. İdrar yolu enfeksiyonları, üriner sistemde mesane, idrar borusu veya böbreklerden herhangi birinde meydana gelebilen enfeksiyonlardır. Sıklıkla rektal bölge veya sindirim sisteminden gelen bakteriler nedeniyle oluşabilir. Çoğu…
Kısırlık İnfertilite Kısırlık, bir çiftin düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebe kalamaması durumudur. Hem kadın hem de erkek faktörlerine bağlı olarak kısırlık ortaya çıkabilir. Kadın Kısırlığı: Kadın kısırlığı, kadının üreme sistemiyle ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu sorunlar arasında hormonal dengesizlikler, yumurtalık sayısının azalması, tüplerde tıkanıklıklar, endometriozis gibi durumlar bulunabilir. Erkek Kısırlığı: Erkek kısırlığı ise…
Kısırlık Tedavisi Yöntemleri Intrauterin İnseminasyon (Aşılama Tedavisi) Kısırlık Tedavisi | Intrauterin inseminasyon (IUI), genellikle doğal döngüde sperm ile yumurta buluşmasını artırmak amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Temelde, bir kateter aracılığıyla spermin rahim içine yerleştirilmesini içerir. İki temel yöntemi vardır: doğal siklus IUI ve stimüle siklus IUI. Doğal Siklus IUI: Kadının doğal adet döngüsü takip edilir.…
Kolposkopi Nedir ve Niçin Yapılır? Kolposkopi, jinekolojik bir muayene yöntemi olup, rahim ağzı (serviks) ve vajinal yüzeylerin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar. Bu işlem, genellikle smear testi (Pap smear) sonucunda anormal hücre değişiklikleri saptanması durumunda veya HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun varlığında yapılmaktadır. Doç. Dr. Esra Özbaşlı’nın ifadesiyle, “Kolposkopi, servikal intraepitelyal lezyonların (SİL) değerlendirilmesi için…
Laparoskopik Cerrahi Laparoskopik cerrahi, minimal invaziv bir cerrahi yöntemdir ve açık cerrahide yer alan geniş kesilerin yerine çok daha küçük kesilerle birçok ameliyat laparoskopik olarak yapılabilir. Laparoskopik cerrahide ilk olarak karın içerisi karbon dioksit gazı ile şişirilerek karın içerisinin rahatça görülmesi ve güvenli cerrahi sağlanır. Laparoskopi tanısal olarak yani sadece karın içerisine bakıp tanı koymak…
LEEP Konizasyon Loop electrosurgical excision procedure Leep Konizasyon, rahim ağzındaki anormal hücrelerin çıkarılmasını amaçlar. Rahim ağzındaki hücresel anormallikler, tipik olarak Pap smear testi veya HPV taraması sırasında tespit edilir. Bu anormallikler, prekanseröz hücre değişikliklerinden kansere kadar geniş bir yelpazede olabilir. Leep Konizasyon işlemi, lokal anestezi altında yapılabilen ancak hasta konforu açısından sedasyon da tercih edilebilen…
Miyom Nedir? Miyomlar, rahimin (uterus) kas tabakasında oluşan iyi huylu tümörlerdir. Fibroid olarak da bilinen miyomlar, genellikle kadınların üreme çağında ortaya çıkar. Çok sık karşılaşılırlar. Yaklaşık her 3 kadından 2’sinde hayatlarının bir döneminde en az 1 adet miyom gelişir. Miyomlar, uterusun kas tabakasından kaynaklanır ve genellikle çeşitli büyüklüklerde olabilirler. Bunlar genellikle tek bir miyom olarak…
Polikistik Over Sendromu Nedir? Polikistik over sendromu (PCOS), kadınların üreme çağında en sık karşılaştığı hormonal bozukluklardan biridir. Bu durumda, kadının yumurtalıkları normalden daha büyük hale gelir ve içlerinde küçük kistler oluşur. Bu kistler genellikle bir bezelye büyüklüğünde olabilirler ve yumurtalıkların normal dokusunu bozarlar. PCOS’un temel özellikleri arasında adet döngüsünde düzensizlikler bulunur. Kadınlar, adet dönemlerinin düzensiz…
Polip Polip, vücutta çeşitli organlarda oluşabilen, genellikle hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluşan küçük, çıkıntı şeklindeki kitlelerdir. Polipler genellikle bağırsaklar, rahim, burun, mide gibi iç organlarda bulunabilir. Bağırsaklardaki polipler genellikle en sık karşılaşılanlardır. Kadınlarda jinekolojik sistemde vajinada, rahim ağzında ve rahimde izlenebilirler. Sıklıkla uterusta karşılaşılan polipler aynı zamanda endometrial polip olarak da adlandırılır. Bu…
Prolaktin Yüksekliği Hormonu ve Fonksiyonları Prolaktin Yüksekliği, hipofiz bezinden salgılanan bir peptit hormonudur. Özellikle emzirme döneminde anne sütünün üretimini ve salgılanmasını düzenlemede önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, prolaktinin diğer fonksiyonları da vardır: Anne Sütünün Üretimi: Prolaktin, doğum sonrası dönemde meme bezlerinde süt üretimini uyarır. Bu, emzirme sürecinin başlamasını ve sürdürülmesini sağlar. Doğum Sonrası Uterusun…
Rahim Ağzı Kanseri Serviks Kanseri Rahim Ağzı Kanseri 2018 yılında Türkiye’de yaklaşık 2500 kadına serviks kanseri tanısı koyulduğu ve yine yaklaşık 1250 kadının serviks kanserinden öldüğü tahmin edilmektedir. Rahim ağzı kanseri genellikle erken aşamalarda belirti vermez ve bu nedenle düzenli jinekolojik kontroller önemlidir. Ancak ilerleyen evrelerde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir: Vajinal Kanama: Özellikle cinsel ilişki…
Rahim Anomaliler Rahim anomalileri, kadın üreme sisteminin normal gelişimini etkileyen çeşitli yapısal veya morfolojik bozuklukları ifade eder. Anne rahmindeyken kız bebeklerin rahmi iki ayrı yarım olarak gelişmeye başlar. Gelişimini tamamladığında bu iki ayrı parça birbirine kaynamış ve aradaki separatör ayrılmış olarak bir bütün halini alır. Ancak bazı kız bebeklerde bu gelişim sürecinde ortaya çıkabilecek aksaklıklar…
Rahim Filmi ile Histeroskopi Arasındaki Fark Nedir? Rahim Filmi | Histeroskopi ve rahim filmi (histerosalpingografi), rahim incelenmesinde kullanılan iki farklı tıbbi görüntüleme yöntemidir. Her ikisi de rahim içi yapıların değerlendirilmesine yardımcı olur, ancak farklı amaçlarla ve yöntemlerle gerçekleştirilirler. Histeroskopi: Histeroskopi, rahim içini doğrudan görmek için kullanılan minimal invaziv bir prosedürdür. Bu işlemde, histeroskop adı verilen ince…
Robotik Cerrahi (Robot- asiste laparoskopik Cerrahi) Robotik cerrahi minimal invaziv cerrahi teknikler içerisindeki en son yeniliklerden biridir. Kısa iyileşme süresi, ameliyat sonrası daha az ağrı, kullanılan aletlerin artikülasyon kapasitesi nedeniyle daha ince cerrahi yapabilme imkanı, cerrahın konsolun başında oturarak ameliyat yapmasının sağladığı avantaj bu cerrahi yaklaşımı avantajlı kılmaktadır. Laparoskopik cerrahiden farklı olarak cerrah konsoldan yönettiği…