Laparoskopik Cerrahi
Laparoskopik cerrahi, minimal invaziv bir cerrahi yöntemdir ve açık cerrahide yer alan geniş kesilerin yerine çok daha küçük kesilerle birçok ameliyat laparoskopik olarak yapılabilir.
Laparoskopik cerrahide ilk olarak karın içerisi karbon dioksit gazı ile şişirilerek karın içerisinin rahatça görülmesi ve güvenli cerrahi sağlanır. Laparoskopi tanısal olarak yani sadece karın içerisine bakıp tanı koymak amaçlı yapılabileceği gibi aynı esnada endometriozis, myok, yumurtalık kisti, rahim ameliyatı gibi büyük kesilerle yapılan birçok ameliyatın küçük kesilerle yapılabilmesine olanak sağlar.
Laparoskopinin daha kısa iyileşme süresinin olması, ameliyat sonrası daha az ağrıya yol açması ve daha az karın içi yapışıklık yapması günümüzde tercih edilen bir yöntem olmasını sağlamıştır.
Endometriozis, miyom, yumurtalık kistleri, dış gebelik, pelvik abse, infertilite, jinekolojik kanserler, rahim sarkması tedavisi laparoskopik cerrahi ile yapılabilir.
Her cerrahide olduğu gibi bu ameliyatların öncesinde doğum kontrol hapları, balık yağı gibi kan sulandırıcı ilaçları kesmek, doktorunuza kullandığınız tüm ilaçları bildirmek önemlidir.
Laparoskopik cerrahi genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Yapılacak ameliyatın türüne göre karnınızda 3-4 adet yaklaşık olarak 1 cm.den küçük kesilir olur. Daha önceden abdominal cerrahi geçirmiş olmanız, kilolu olmak, çok zayıf olmak, ileri evre endometriozis, pelvik enfeksiyon gibi durumlar cerrahide komplikasyon riskini arttırabilir. Bu komplikasyonlara arasında damar-mesane-barsak- rahim ve diğer organların yaralanması, sinir hasarı, ileus, yapışıklık, trokar yerlerine barsak fıtıklaşması yer almaktadır. Ciddi komplikasyonlar nadir olmakla birlikte ameliyat sonrasında şiddetli karın ağrısı, uzamuş bulantı ve kusma, yüksek ateş, kesi yerlerinden iltihap veya kanama olması, idrar yaparkan veya dışkılama sırasında ağrı olması durumunda doktorunuzu haberdar etmelisiniz.
Ameliyat sonrası hastanede kalış yapılacak olan cerrahinin türüne göre birkaç saat ile birkaç gün arasında değişebilir. Hastaneden çıktıktan sonraki iyileşme süreci de birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Bu sürede Doç. Dr. Esra ÖZBAŞLI verdiği ilaçları kullanmanız ve önerilerine uymanız tam iyileşme açısından önemlidir.