Menapoz ve Meme Kanseri
Menapoz ve Meme Kanseri | Meme kanseri görülme sıklığı dünya genelinde 100 binde 46,3 iken bu oran Türkiye’de de benzer olarak 100 binde 45,6’dır. Bir yıl içerisinde Türkiye genelinde yaklaşık 18 bin kadına meme kanseri tanısı konulmaktadır. Batı ülkelerinde günümüzde her 8 kadından 1’inde meme kanseri izlenmektedir. Meme kanseri tespit edilen kadınlar sıklıkla 40 yaş üzerindedir.
Menapozal süreçte olmak meme kanseri sürecine kendisi arttıran bir durum değildir. Ancak meme kanseri riski yaşla birlikte artmaktadır. Dolayısıyla menapozda olduğunuz için değil yaşınız ilerlediği için riskiniz artmaktadır.
Menapozal sürecin 55 yaş sonrasında başlamasının meme ve rahim duvarı kanserini arttırdığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Hormon replasman tedavilerinin (HRT) kolon kanseri riskini azaltırken bazı kadınlarda meme kanseri riskini arttırabildiği gösterilmiştir. Eğer meme kanseri öykünüz veya riskiniz var ise HRT kullanmanız önerilmez.
Menapoz ve Meme Kanseri | Yakın zamanda yapılan bir araştırma incelemesi, mevcut bilimsel kanıtların HRT’nin meme kanserine neden olduğunu ne doğruladığını ne de buna karşı çıktığını ortaya koyuyor.
Menapozal dönemde kilo almak meme kanseri riskini arttırırken menapozda kilo vermek bu riski azaltmaktadır.
Menapoz ve Meme Kanseri | Sağlıklı beslenmek, iyi kaliteli uyku, egzersiz yapmak, kilonuzu kontrol altında tutmak ve sigara içmemek gibi yaşam kalitenizde yapacağınız iyileştirmeler meme kanseri riskinizi azaltacaktır. Ayrıca hem kendinizin evde rutin olarak elle meme kontrollerinizi yapmanız hem de rutin meme takipleriniz için doktorunuzun önerdiği şekilde mammografi ve/veya meme ultrasonu yaptırmanız erken tanı ve tedavi için önemlidir.
Menopozun Tanımı ve Nedir?
Menapoz ve Meme Kanseri | Menopoz bir hastalık değildir. Bir kadının hayatının tamamen doğal bir dönemidir. Bir kadının doğurganlık döneminin sona erdiği ve âdet kanamasının kesildiği bir dönemdir. Genellikle 45 ila 55 yaşları arasında ortaya çıkar, ancak bu yaş aralığı kişiden kişiye değişebilir. Bir kadının kaç yaşında menapoza gireceğini tespit etmek mümkün değildir.
Menopoz, kadınlarda yumurtalıkların hormonal aktivitesinin azalması sonucunda oluşur. Bu hormonal değişiklikler, östrojen ve progesteron gibi hormonların düzeylerinde dalgalanmalara ve sonunda azalmaya neden olur. Menopoz, son adet döneminin ardından bir yıl geçmiş olması olarak tanımlanır. Menopoz, birçok kadın için doğal bir yaşam evresi olmakla birlikte beraberinde kemik erimesi, kalp problemleri barındırır. Ayrıca bazı kadınlarda menopoz semptomları ciddi rahatsızlık ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olabilir.
Menopoz Belirtileri ve Semptomları
Menapoz ve Meme Kanseri | Menopoz belirtileri ve semptomları, kadınların hormonal değişikliklerle mücadele ettiği dönemde ortaya çıkar. Bu belirtiler genellikle menopozun başlangıcından önce ve sonrasında birkaç yıl boyunca görülebilir. İşte yaygın menopoz belirtileri ve semptomları:
Menopoz öncesinde, adet döngüsünde düzensizlikler ve sıklıkla adet kanamasının azalması veya artması görülebilir. Bazı kadınlarda bu dönem sık sık adet olma olarak izlenirken kimisinde bu daha uzun aralarla daha az adet olma şeklinde olabilir. Menopozun ardından adet dönemleri tamamen kesilir.
Aniden başlayan ve vücutta aniden ısınma hissi ile karakterize olan sıcak basmaları, menopozun en yaygın semptomlarından biridir. Bu sıcak basmaları gece terlemeleri izleyebilir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Sıcak basmaları genellikle gece terlemeleriyle ilişkilidir. Gece terlemeleri uykuyu bozabilir ve kadınların dinlenme düzenini etkileyebilir.
Hormonal değişiklikler ve sıcak basmalar nedeniyle uyku problemleri yaşanabilir. Uykusuzluk, uykuya dalamama ve uykuda sık sık uyanma gibi sorunlar yaygındır.
Östrojen seviyelerindeki düşüş, ciltte kuruluk, sivilce ve saç dökülmesi gibi değişikliklere neden olabilir.
Vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı ve cinsel istekte azalma gibi cinsel sorunlar menopoz semptomları arasındadır. Hormonal değişiklikler ve vajinal kuruluk gibi faktörler cinsel işlevlerde değişikliklere neden olabilir. Libido azalabilir ve orgazm süresi veya yoğunluğunda değişiklikler olabilir.
Ayrıca menapoz öncesi (premenapoz, perimenapoz) ve menapozal süreçte azalan hormonaların etkisiyle bazı kadınlarda idrar kaçırması problemi izlenebilir.
Hormonal dalgalanmalar, kaygı, depresyon, huzursuzluk ve duygusal dalgalanmalar gibi ruhsal semptomlara neden olabilir.
Östrojen seviyelerindeki azalma, kemik yoğunluğunda azalmaya ve osteoporoz riskinde artışa neden olabilir.
Hormonal değişiklikler ve yaşlanma süreci, kadınlarda vücut yağ dağılımında değişikliklere yol açabilir. Menopoz sonrası kadınlar genellikle karın çevresinde yağlanma eğilimindedirler.
Menapoz ve Meme Kanseri | Bu değişiklikler her kadında farklı şekillerde ve şiddetlerde ortaya çıkabilir. Bazı kadınlar belirtileri hafif geçirirken, diğerleri için daha ciddi bir rahatsızlık olabilir.
Menapoz ve Meme Kanseri | Bu süreci rahat şekilde geçirip vücudunuzda oluşabilecek problemleri en aza indirmek için menapoz öncesi pre ve perimenapozal dönemde Doç. Dr. Esra ÖZBAŞLI ile görüşüp, tüm testlerinizi yaptırmanız, yaşam kalitenizde iyileştirme yapmanız ve gerekli takviyeleri almanız önemlidir.