info@dresraozbasli.com
8. HAFTA

Bebeğinizin elleri ve ayakları gelişmekte, kulakları ve burun ucu belirgin hale gelmekte. 8. haftada bebeğiniz yaklaşık bir fasulye büyüklüğünde yaklaşık 2.5 cmdir. Ultrasondaki kuyruk benzeri görüntü de neredeyse yokolmak üzeredir. Kalp atışları ultrasonda daha güçlü ve daha hızlı duyulabilir hale gelmiştir. Kalbi günden güne güçlenmektedir. Bu haftada ultrasonda bebeğinizin kafası vücuduna oranla daha büyük görünecektir. İlerleyen haftalarda tersine dönüp baş gövde oranı normale dönecektir. Her ne kadar genital organları gelişiyor olsa da bu haftada ultrasonda  kız veya erkek olduğunu söylemek mümkün değildir. Aynı zamanda hareketleri başlamış olmasına rağmen siz henüz bunu hissedemezsiniz. Bu haftada embryo dönemi bitmiş olup bebeğiniz artık fetüs adını almaktadır.

Göğüsleriniz büyümektedir. Bulantı ve kusmalarınız artabilir. Gece uykularınızın kalitesi bozulabilir özellikle de sık sık tuvalete gitme ihtiyacınız artmışsa.

Bu haftaya kadar hala doktorunuza girmemiş iseniz  hem kan testlerinizin yapılması hem de ultrasonda bebeğin ve kalp atışının görülmesi için artık gitmenizin vakti gelmiş demektir. Ayrıca bu hafta doktorunuzla ileri haftalarda yaptırılması önerilen tarama testleri hakkında detaylı bilgi almanız için de çok uygundur. Böylece bebeğiniz açısından riskli durumlar hakkında olasılık tayini yaptırmak isteyip istemediğinize karar verebilmeniz açısından yeterli zamanınız olacaktır.

Her ne kadar gebelik sürecini cam fanus içerisinde geçirmenizi istemesek de bu haftalarda bazı aktiviteler yönünden dikkat etmenizi isteyeceğiz. Temel mantık vücut ısınızı yükseltebilecek (sauna, sıcak su havuzları, solaryum), karnınıza travma gelmesine yol açabilecek, karın içi basıncını çok yükseltebilecek (maksimum izometrik kas kontraksiyonu yapacak şekilde ağırlık çalışmak, basketbol, futbol, su kayağı, ata binme, tennis) ve bebeğe oksijen akımını aksatabilecek (dalış, yüksek rakımda spor) durumlardan ve egzersizlerden kaçınmaktır. Yürüyüş, uygun hijyen sağlanmış havuzlarda su aerobiği, yüzme önerilen spor aktiviteleridir.

10- 11. haftada artık bebeğiniz gelişiminin kritik dönemini atlatmıştır. 11. haftada bebeğiniz yaklaşık 4 cm yani bir incir büyüklüğündedir. Bu haftadan önce karın bölgesinin dışında gelişmekte olan organlar 11-12.hafta civarında artık karın içerisine yerleşmiş ve karın ön duvarı tamamen kapanmış olmalıdır. Bebeğiniz yavaş yavaş ellerini yumruk yapıp açabilir hale gelmiştir.Kemikleri sertleşmekte ve böbrekleri idrar üretmeye başlamaktadır. Ultrasonda göbek kordonu belirgin hale gelmiştir. Tiroid bezi, pankreası, safra kesesi çalışmaya başlamaktadır. Yüzü daha çok insana benzer şekilde görülmektedir. Hatta diş tomurcukları bile diş etleri altında oluşmaya başlamıştır. Kısa bir süre sonra ağzını açıp dilini oynatır hale gelecektir. Bu haftalarda bebeğiniz az miktarda amniyotik sıvıyı akciğerlerinin içine alıp nefes verir gibi dışına atmaktadır. Bu her ne kadar gerçek anlamda nefes alıp verme olmasa  da onun akciğerlerinin büyümesini ve gelişimini sağlamaktadır. Bu haftalarda 5-10 dakikalık uyku döngüsü başlamaktadır. Hatta öksürdüğünüzde uyanmasına bile yolaçabilirsiniz. Ultrasonda gerilme ve tekme atma hareketlerini suyun içinde minik kıvrımvari hareketler olarak izleyebilirsiniz ancak siz henüz bunları hissedemezsiniz.

12.haftaya yaklaşırken artık bulantılarınız biraz daha azalmaya başlayabilir ve siz kendinizi biraz daha enerjik hissedebilirsiniz. Bu zamana kadar bulantı, kusma nedeniyle yeterli beslemediğinizi düşünüyorsanız hiç merak etmeyin. Bebeğiniz kendisi için gerekli olan besinleri sizden almıştır. Bundan iştahınız biraz daha artabilir ve siz de daha sağlıklı bir beslenme düzenine artık geçebilirsiniz. Bazı gıdalar gebelikte bebeğiniz için risk oluşturabileceğinden her ne kadar bebeğin etkilenmesi riski düşük de olsa bunları tüketmemenizi isteyeceğiz.

Copyright @ 2019. Dr. Esra Özbaşlı.
Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.
Developed by Fikir Kahvesi