info@dresraozbasli.com
40. HAFTA

Bu hafta artık gebelik sürecinizin dolduğunu kabul ettiğimiz zamandır. Ancak gebelin yaklaşık %30'u doğumunu bu haftadan sonra yapmaktadır o yüzden telaş etmenize gerek yok.

Bebeğiniz 3-4 kg ve 48-56cm arasında olabilir. Üzerindeki lanugo tüylerini ve verniks kazeoza denilen kremsi maddeyi dökmüş olduğundan bu haftada doğan bebeklerde cilt biraz daha kuru görünümde olabilir. Bu geçici bir durumdur doğum sonrası normale döner. Geçen süreye bağlı olarak doğumda bir miktar tırnaklarının da uzamış olduğunu görebilirsiniz.

Bu haftada doktorunuz ile detaylı bir şekilde doğum planlamanızı yapmanızda fayda var. Olası riskler nedir, hangi noktada doğum induksiyonu ile doğumu başlatmak gerekir, hangi durumlar sezaryan doğumu gerektirir, hangi noktada ne gibi bulgulara özellikle dikkat etmeniz gerekir gibi başlıkları konuşmanızı öneririz.

Bu haftada doğum egzersizlerinizi, günlük yürüyüşlerinizi sıklaştırmaya, bebek hareketlerini yakından takip etmeye özen gösterin. Ayrıca bu dönemde doktorunuza bebeğinizin iyilik halini değerlendirmek açısından daha sık gitmeniz gerekebilir.

Bebeklerin az bir kısmı da 41. haftadan sonra gelmeye karar verebilir. Eğer doktorunuzun kontrolünde bebeğinizin durumu iyi, bebek hareketleri normal ve doktorunuz da beklemenizin uygun olduğunu belirtmiş ise telaş etmenize gerek yok. Siz sadece bol hareket ve bebeğin yakın takibi ile büyük günü beklemeye devam edin.

Şu ana kadar bebeğiniz hala gelmemiş ise telaşlanmayın. Gebeliklerin %5'inden azı  42. haftayı geçirebilse de bu hafta özellikle daha dikkatli olunması gereken bir dönemdir. Doktorunuz siz daha sık görmek isteyebilir. Ayrıca artık nasıl bir yol izleyeceğiniz hakkında daha detaylı konuşup fikir birliğine varıp sonucunda da sağlıkla bebeğinizi kucağınıza alacağınız dönemdesiniz.

Copyright @ 2019. Dr. Esra Özbaşlı.
Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.
Developed by Fikir Kahvesi